Салат Мімоза

Салат Мімоза – класика жанру радянської та російської кухонь. Салат настільки популярний, що спокійно може засунути в дальній кут таких метрів як салат Олів’є та салат Московський. Салат досить гармонійний і самодостатній, його можна вживати не тільки на свята, але і на сніданок, обід або вечерю.

Свою назву салат отримав завдяки красивим жовтим квіткам Мімози, на які досить сильно схожий яєчний жовток. Та й то здалеку, але все ж таки схожий.

За своєю суттю рецепти приготування салату Мімоза у багатьох дуже схожі, відмінності хіба що в деяких інгредієнтах, їх пропорціях та послідовності шарів. За цим авторським рецептом салат Мімоза виходить ніжний та досить ситний. Існує багато варіантів приготування салату Мімоза, які, як правило, надмірно ускладнені різними, та не завжди доречними, інгредієнтами. Деякі додають шар напівтвердого сиру. Мені здається, що це трохи безглуздо, то сир у салаті є, а його смаку немає. Також у складі салату не варто класти вершкове масло – воно збільшує калорійність, але не змінює смак.

За класичним рецептом в салат додається сайра, але зараз не СРСР, вибір консервів в магазинах досить великий, тому можна використовувати практично будь-які рибні консерви, які вам більше подобаються – сайра, сардини, тунець та інші варіанти. Але з сайрою все ж таки виходить найкраще — більш насичений рибний смак у салату. Краще використовувати консервовану рибу у власному соку.

Цибулю можна використовувати спеціальний салатний, але можна і звичайний, а гіркоту ми приберемо самі нехитрим способом.

Кількість інгредієнтів розрахована для форми з розмірами приблизно 15х24 см. На виході одержуємо 1,4 кг салату Мімоза.

Інгредієнти
  • Картопля 350 грам
  • Риба консервована 250 грам
  • Яйця 5 штук
  • Морква 250 грам
  • Цибуля 150 грам
  • Майонез 150 грам
Кроки
30 хвДрук
  • Готуємо всі необхідні для приготування салату мімоза інгредієнти. Очищаємо картоплю (350 г) та моркву (250 г) і ставимо вариться у підсоленій воді. Можна разом в одну каструлю. Щоб варіння пройшло швидше, можна овочі нарізати на невеликі шматочки. Картопля відварюється швидше, тому її слід дістати раніше. Готовність моркви перевіряємо вилкою – якщо вилка легко встромляється і виймається – морква готова. Ставимо відварюватися яйця (5 шт.) круто. У мене на це йде 12-13 хвилин при швидкому закипанні. Майонез (150 г) я одразу переклав у кондитерський мішок – видавлювати на шари так набагато зручніше. Також нам знадобляться 6 тарілок чи невеликих мисок.
  • Очищаємо та дрібно нарізаємо цибулю (150 г).
  • Але звичайна сира цибуля гірчить, що позначиться на смакових властивостях салату. Тому щоб прибрати з цибулі гіркоту, його слід залити окропом на кілька секунд, щоб він не встиг зваритися. Зливаємо воду, промиваємо цибулю холодною водою і викладаємо її в тарілку.
  • Консервовану рибу (250 г) також викладаємо у тарілку та розминаємо вилкою до однорідного стану. Рідина з|із| банки не використовується, але якщо розім’ята риба вийшла суха, то можна трохи додати до риби «власного соку» з|із| банки і перемішати. Як бачите, я використав тунця, але з сайрою мені подобається більше, у неї яскравіше виражений рибний смак.
  • Зварені яйця поділяємо на жовток та білок і натираємо окремо на великій тертці. Тертий білок викладаємо на одну тарілку, а тертий жовток на іншу. Використовувати можна також дрібну тертку, як вам більше подобається.
  • Охолоджені відварені картопля і морква також натираємо на великій тертці і розкладаємо різні тарілки. Підготовка до збирання салату Мімоза завершена, тепер власне приступаємо до самого процесу збирання. Майонез вже в кондитерському мішку – так з ним працювати зі листковим салатом набагато зручніше. Як я вже казав різниця у багатьох рецептах саме у складанні, а точніше у послідовності шарів. Подивимося, як вийде у нас.
  • Нам знадобляться вилка (для розрівнювання шару) та ложка або силіконова лопаточка (для рівномірного розподілу майонезу по шару). Збирати салат будемо у скляній формі 15х24 см. Також збирати салат можна безпосередньо у тарілках, використовуючи кулінарні кільця, які у разі відсутності з успіхом замінюються кільцем, вирізаним із пластикової пляшки 1,5-2 л.
  • Отже, перший шар. Це основа салату і вона на мій погляд має бути досить щільною, щоб при подачі не розвалюватися при викладанні шматка салату в тарілки. Тож картопля. Викладаємо картопля рівномірно по всій площі форми, розрівнюємо та несильно застосовуємо. За бажання можна трохи посолити. Взагалі при продумуванні послідовності шарів я керувався принципом «чим легше інгредієнт, тим вище», а також гармонійним поєднанням та палітра кольорів шарів.
  • Викладаємо 1/5 частини майонезу (30 г) на картопля і ложкою або силіконовою лопаткою розрівнюємо по всій площі.
  • Далі йде риба. Виконуємо те саме, що і з картоплею. Викладаємо, розрівнюємо, трохи застосовуємо. Верх рибного шару також змащуємо тонким шаром майонезу (30 г).
  • Далі йде цибуля, яку ми також викладаємо, розрівнюємо, трохи застосовуємо. Верх цибульного шару також змащуємо тонким шаром майонезу.
  • Настав час додати яскравого кольору — тому далі морква. Все повторюємо як у попередніх кроках.
  • І знову білий колір. Це – білок. Також викладаємо, розрівнюємо, трохи застосовуємо. Верх білкового шару також змащуємо тонким шаром майонезу.
  • Ну, і на завершення нашої кулінарної вистави прима, роль якої відіграв яєчний жовток. Викладаємо поверх усіх інгредієнтів тертий жовток, рівномірно розподіляємо по всій площі салату. Накриваємо форму харчовою плівкою та прибираємо в холодильник як мінімум на 1 годину. Інгредієнти охолонуть, познайомляться один з одним, потоваришують і створять спільний неповторний смак.

Салат Мімоза готовий! Салат має успіх як у досвідчених кулінарів з немаленьким стажем, так і у молодих любителів смачно поїсти. Подається салат шляхом вирізування необхідного розміру шматка, акуратним витягуванням його лопаткою та укладенням у тарілку. Смачного!

Поділитися з друзями
Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Cooks.com.ua
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: